12 דרכים מעשיות לחיים מבוססי צמיחה
מובאות המלצות להורים, בוגרים ומורים המעלים בשיחות עמי בתהליך אבחון פסיכודידקטי, אבחון פסיכולוגי או אבחון ליקויי למידה את השאלה איך ניתן להגביר מוטיבציה ולעזור לילדים ותלמידים להפיק יותר מעצמם.
1. חמישה יועצים
בחר חמישה קולגות, שמבצעים תפקיד דומה בחברה שאינה מתחרה. צור עמם קשר. הצג את עצמך. ספר שאתה כבר זמן מה בתפקיד דומה, והצע להם להיפגש. שמור עמם על קשר קבוע. אין לך מושג כמה רעיונות תוכלו להחליף שלא לדבר על הרחבת רשת הנטוורקינג שלך.
2. בניית תוכנית להגברת תחושת המסוגלות האישית.
מסוגלות עצמית נבנית באמצעות התנסות והישגים. ערוך רשימה של כל מה שלהערכתך יקדם אותך ויביא אותך לצמיחה אישית מהירה יותר, אולם אין לך אומץ/יכולת/ משאבים להוציאם לפועל. הוסף שתי עמודות: באחת תכתוב מה תרויח אם תצליח, ובשניה, מה המחיר שאתה משלם היום כאשר אינך עושה דבר. קבע לעצמך יום בשבוע של קפיצה למים – קח על עצמך בכל פעם שלב נוסף, והתקדם במדד האומץ. התוצאות יפתיעו אותך. תחושת המסוגלות לצמיחה תעלה פלאים.
3. זריעת זרע
לעיתים אנו חושקים בצמיחה, אולם איננו מעיזים לעשות צעד משום תגובת הסביבה. מטרת זריעת הזרע להרגיל את הסביבה (ואותנו עצמנו) שזה הדבר שבו אנו רואים את צמיחתנו. לכן, מצאו את מקבל ההחלטה בעניינה של "הצמיחה" שלכם, וספרו על כוונותיכם. גם אם ירים גבה וישלח אתכם בביטול, את הזרע הראשון זרעתם. לשם הנבטת הזרע.
יש צורך בשלושה מהלכים: פעם זריעה, ופעמיים השקייה.
בפעם הראשונה מביטים עליכם כמי שמעז ורחוק מהגשמה
בפעם השניה אתם כבר מועמדים לגיטימיים
ובפעם השלישית אתם בחזקת מישהו שחשוב לתת לו מענה כיוון ש"נדחה" כבר פעמיים. בכל פעם שמישהו שהיה מועמד לגיטימי מכם עושה טעות – הזרע שלכם גדל גם בתת המודע של מקבלי ההחלטות.
4. קריאת ספרות מקצועית פעם בחודש לפחות
מעשירה את אוצר המלים, משפרת את יכולת הרכוז וההתמקדות, מרחיבה אופקים, מאמנת את שרירי הזכרון, והיא קריטית להתפתחות אישית.
5. דאה כמו צפור.
גם כשצמחת והגעת ליעד שהצבת לעצמך, אל תפסיק את משק הכנפיים. עליך להיות כל הזמן בתנועה, ללמוד, לקרוא, להסתקרן, ולא פחות חשוב מזה, לדעת מהו הצעד הבא בצמיחה. מנהל שיושב על זרי הדפנה יהיה זה תפקידו האחרון במקרה הטוב.
6. דחיפת הפרה
האגדה מספרת על מורה ותלמיד, שהגיעו לעירה שבה גרה משפחה קשת יום, שכל פרנסתה על תוצרת פרה אחת. המורה הנחה את תלמידו לדרדר את הפרה לתהום. כעבור שנים, כאשר ייסורי המצפון העיקו עליו, החליט התלמיד לפצות את בני המשפחה על העוול. להפתעתו מצא את המשפחה חיה חיי רווחה. כששאל כיצד קרה הדבר, השיבו לו שהיתה להם פרה קטנה שהידרדרה לתהום ומתה, ומאז נאלצו למצוא דרכים יצירתיות לצמיחה. חישבו גם אתם מהי הפרה הקטנה שלכם, ודרדרו אותה לתהום.
7. רק מה שנושם יכול לצמוח
אם תעבדו 24/7 בלי הפסקה ובלי לקחת אויר, לא תתקיים צמיחה. בשלב מסויים תמצאו עצמכם אפילו בדעיכה. עצרו רגע, בחרו לעצמכם את זמן ה"קודם אני" שלכם ואמצו אותו.
8.מסיסמאות לפעולה
אם התחייבתם 'ללכת ללמוד בקרוב', למעשה לא התחייבתם לדבר. כתבו מה אתם מתכוונים ללמוד, באיזה תאריך אתם מתכוונים להירשם, באיזה מוסד לימודי תלמדו ואיזו תעודה תקבלו, כך תעבירו את הסיסמה לפעולה.
9. גלה אחריות אישית
שימו דגש על מיקוד שליטה פנימי, והימנעו מהתנהגות קורבנית. הגבינה תמיד זזה, השוק תמיד משתנה, תמיד יהיה את מי להאשים בצמיחה מוגבלת. היערכות מוקדמת למצבים וסיטואציות אפשריים, תביא אתכם מוכנים עם תוכנית מגירה לכל מצב.
10. כתיבת חזון אישי
הכן תוכנית עבודה ממוקדת בלוחות זמנים, אבני דרך ותהליך S.W.O.T (חוזקות, חולשות, הזדמנויות ואיומים).
11. איתגור עצמי ל – 120% ביחס למצופה
תוספת של 20% היא מאתגרת, ועם זאת אפשרית ונראית באופק, לגבי כל משימה שהיא. מניסיוני בחיים, ככל שיריתי יותר רחוק, במקרה הכי גרוע הגעתי קרוב לזה.
12. שימוש במלווה
כשהדרך הופכת להיות לא פשוטה, בחר לך מנטור שיביא איתו ניסיון, ייתן עצות, יינחה, יהיה איש הסוד שלך ויעבור איתך תהליך העצמה.
הכותבת: טלי בסון יועצת עסקית ומאמנת מנהלים עמ' 42 פורסם ב: LADY גלובס 10/13