טיפים למתגייסים עם קשיי קשב ורכוז
יום הגיוס לצה"ל, הטירונות ומהלך השירות הצבאי הם בשביל רובנו תקופה בלתי נשכחת. בתקופה זו התבגרנו, למדנו להסתגל לחוקים ולאורח חיים חדש, רכשנו חברים חדשים, גילינו בעצמנו יכולות שלא היכרנו קודם לכן.
המעבר למסגרת הצבאית הנוקשה וחסרת הפשרות אינו קל לצעירים שעתה זה עזבו את ביתם, על אחת כמה וכמה קשים הדברים כשמדובר בצעירים עם קשיי קשב ורכוז ADHD, שכל יציאה משיגרה קשה להם.
כיצד ניתן לסייע למתגייסים עם קשיי קשב ורכוז ADHD לעבור את תקופת השרות הצבאי בהצלחה?
להלן מובאים הצעות להתמודדות:
- חשוב להעביר כחודש לפני מועד הצו הראשון (באמצעות פקס) את האבחון העדכני ביותר ללשכת הגיוס, לידי החוליה הפסיכו – טכנית בצירוף בקשה לקבל התאמות במבחני הדפ"ר.
- חשוב להעביר מידע מפורט בדבר הפרעת הקשב והרכוז והטפול, שהמתגייס קבל לאורך השנים, סוגי תרופות, מינון וכדומה. מידע זה יש להעביר בפקס ללשכת הגיוס, לידי המדור הרפואי.
- חשוב להתכונן לצו הראשון על כל שלבי המיון שבו, לאחר מכן לא ניתן לתקן את הציונים אלא במקרים חריגים ביותר.
- מי שנוטל תרופות בימי לימודים, חשוב ליטול את התרופה גם ביום ההתייצבות בלשכת הגיוס.
- במהלך יום ההתייצבות שהוא יום ארוך ומעייף, אם המתגייס חש שכבר אינו מרוכז ומתקשה להיבחן במבחנים הפסיכו – טכניים, אפשר לפנות במקום לגורם האחראי ולבקש להיבחן במועד אחר.
- לאחר שכבר נקבעו הנתונים האישיים ומוצעים תפקידים שונים על גבי שאלון העדפות, חשוב מאד לשקול היטב את סימון התפקידים ולקחת בחשבון את מכלול המאפיינים של המתגייס. לא כדאי לבחור תפקיד שנחשב 'יוקרתי' אבל אינו מתאים כלל למתגייס עם קשיי קשב ורכוז ADHD.
- סמוך למועד הגיוס, מומלץ למתגייס עם קשיי קשב רכוז ADHD הסובל מתופעת 'שעון ביולוגי הפוך' להתחיל ולהפוך את השעון חזרה. לרוב ניתן לעשות זאת באמצעות הימנעות משינה במהלך היום. במקרים מסויימים, כדאי לשקול לבקר במרפאת שינה ולהצטייד בתרופה מתאימה על מנת להקל על הירדמות בלילה ויקיצה בבוקר.
- לקראת הגיוס חשוב לקבל ייעוץ אישי וללבן את כל הנושאים המטרידים או המדאיגים את המתגייס. מומלץ להגיע ליום הגיוס ללא חרדות מיותרות, עם חוסן נפשי גבוה, עם בטחון עצמי, עם מוטיבציה חיובית ואופטימיות. חשוב להגיע לגיוס עם ציפיות ריאליות מהמערכת הצבאית על מנת שלא להתאכזב ולהידרדר למצב משברי.
- מומלץ להצטייד במכתב מפסיכולוג או מרופא המסביר את הקשיים הנובעים מהפרעת הקשב אצל המתגייס. מכתב זה יהיה שימושי בטירונות וניתן יהיה למוסרו למפקד אם וכאשר יעלו קשיים בתפקוד השוטף (עמידה בזמנים, התארגנות וכדומה). רוב המפקדים ישתדלו להתחשב במתגייס שמסביר את קשייו ומציג מסמך פורמלי.
- למתגייס עם קשיי קשב ורכוז ADHD הסובל מקשיי התארגנות מומלץ בזמן הטירונות להתעורר לפני יתר הטירונים, ולהתארגן בקצב המתאים לו על מנת שיוכל להיות מוכן בזמן לפעילות הראשונה בבוקר.
- אם המתגייס משתתף בקורסים במהלך שרותו, אפשר להגיש אבחון פורמלי ולקבל התאמות בבחינות.
- במהלך השרות, אם המתגייס יהיה מעוניין בכך, אפשר לפנות למרפאת קשב ורכוז בצבא ולקבל טפול תרופתי (כמו: ריטלין וקונצרטה).
- חשוב לזכור – חיילים עם קשיי קשב ורכוז ADHD, שהגיעו לתפקידים המתאימים לכישוריהם, הצליחו בשרות וחוו תקופה מחזקת וחיובית.
מתוך: חיל הקשב! דר' סא"ל מיל' דבורה שני, אוקטובר 2012, פסיכואקטואליה.
קישורים נוספים:
- טיפים להורים להתמודדות עם קשיי הקשב והרכוז של ילדיהם
- טיפים למורים להתמודדות עם קשיי הקשב והרכוז של תלמידים
- טיפים לילדים הסובלים מקשיי קשב ורכוז להתמודדות בכתה ובבית
- אל תדחה למחר מה שאתה יכול לעשות היום
- קשב ורכוז – הסבר ההפרעה
- שאלון לבדיקת קשב ורכוז למילוי על ידי הנבדק, ההורה או המורה
- מידע נוסף לחיילים